Lasagne z brokułami

Przygotowanie

Brokuł podziel na różyczki. Połowę różyczek włóż do osolonej, gotującej się wody na ok. 5 minut. Następnie odcedź i przelej zimną wodą, aby nie straciły koloru i były jeszcze chrupiące.

Pokrojoną drobno cebulę i czosnek zeszklij w garnku na oleju. Dodaj drugą połowę surowych różyczek brokuł, zalej bulionem warzywnym i gotuj przez ok. 15 minut. Zdejmij z ognia i dokładnie zmiksuj blenderem. Dopraw solą, pieprzem i odstaw do wystudzenia. Na koniec dolej uprzednio ubite ze śmietaną jajko i całość wymieszaj.

Formę do lasagne nasmaruj masłem i polej mlekiem. Połóż warstwę makaronu, na nią sos brokułowy, a następnie wcześniej przygotowane różyczki brokuł i mozarellę. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników. Na ostatnią warstwę makaronu połóż sos i posyp go startym parmezanem. Piecz pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 35 minut.

Smacznego!

60 min 4 porcje

Składniki

  • - 12 płatów makaronu lasagne AS BABUNI
  • - 1 brokuł
  • - 1 cebula
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 300 g mozarelli z kulkach
  • - 250 ml bulionu warzywnego
  • - 2 łyżki startego parmezanu
  • - 1 łyżeczka masła
  • - 80 ml płynnej śmietanki 18% lub 30%
  • - 1 jajko
  • - 5 łyżek mleka
  • - 3 łyżki oliwy
  • - sól i pieprz
Wydrukuj przepis
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.