MAKARONOWE KULECZKI

Przygotowanie

Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po przestudzeniu pokrój rurki na mniejsze kawałeczki ok. 1 cm. Ubij jajko razem z czosnkiem i wlej do makaronu. Dodaj żółty ser i wszystko dokładnie wymieszaj, przyprawiając solą i pieprzem.

Pałatki kukurydziane zmiksuj do rozmiarów bułki tartej. Łyżką odmierzaj porcje makaronu, formułuj kulki, obtaczaj w płatkach i wrzucaj na gorący olej, rozgrzany w wysokim naczyniu. Smaż ok. 5 minut, do zarumienienia się panierki. Po wyjęciu z tłuszczu i osuszeniu na ręczniku papierowym, wyłóż na talerz i posyp po wierzchu parmezanem. Podawaj solo lub w towarzystwie sosu ziołowego lub śmietankowego.

Smacznego !

20 min 8 porcji

Składniki

  • - 200 g makaronu rurki AS BABUNI
  • - 100 g tartego sera żółtego
  • - 2 łyżki tartego parmezanu
  • - 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • - 1 jajko
  • - 300 ml oleju
  • - 100 g płatków śniadaniowych kukurydzianych
  • - sól i pieprz
Wydrukuj przepis
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.